Sudi i Japan 本

Hej Alla!

Sedan som ett barn har jag drömt om Japan : Ikkyū-san : Mister ikkyū, Doraemon robotkattserie att jag fastnade på tv varje morgon helg, barndom skolkamrater från Hyugo provins, Dorayagi, Daruma figur, Ikebana och så klart Kendo som är en av dem. Men efter decennier har gått och äntligen var jag där för första gång uppfyllde drömmen.

Träning Ett
Ägde rum på Kyoto Gamla Butokuden och ledde av Tomo Yamanaka sensei. Endast 3 personer deltog och alla var i 1 kyu – USA, Frankrike och Sverige. Så simple inleddes träningen till roten ”本” Ingen drama, fancy, avans utan Kendo historia, filosofi och grundläggande.

Heijoshin var dagens viktigaste lärling.
Heijo är “vanlig eller normalt”
Shin är “sinne” eller “hjärta” som ni vet.
Varför det är så viktigt?

Rädslan, överraskning, stress, panik, oro osv : bär jag alltid under Kendo och kanske är så väl som alla andra mer eller mindre vilket är mänskligt! Men således Heijoshin betyder så “i alla situationer måste jag hålla min mental så platt, så lugnt som möjligt för att tänka klart och fatta det rätta beslutet” inte bara i Kendo utan i vardagslivet, så sant!
I praktik är väldigt svårt att hålla sinnet stabilt hela tiden, som vi alla vet. Men det kräver träning min hjärna så mycket som jag tränar min kropp. Fokusera bara lite mer varje gång. Skip aldrig på Heijoshin, det kommer att bära mig igenom allt i livet.

Träning Två
Yoseikai, Osaka
Det var icke-officiellt besök under veckans träning och jag mötte vår Kibo Carl. Carl Haglund bosätter i Osaka och nu är han ett medlem på Yoseikai Dojo. Vi deltog träningen tillsamman med ca 40 vänliga glada Yoseikai : gamla och unga var på samma lokal. Kvällens highlight var keiko med 92-årig sensei. Det kändes som ett privilegium att vara där!

”Förenkling” dagens lärling
Försök inte göra allt. Det är svårt redan att göra en basic korrekt ‘Men’ att komplicera saker trots att det verkar som en snyggare, mer komplicerad rörelse skulle göra mig bättre på kendo? Nej, det är bara motsatta som gör någon bra. Enkelhet är svårare, men det är alltid den bästa vägen.

Kom ihåg • lär dig att våga misslyckas och fokusera mer på att förbättra och fortsätta försöka för att uppnå dessa dina mål. Ge inte upp!

Två träningar med stora syften för min Kendo. Jag hade levt en vecka i dröm, kände Japan, upplevde Japan och har bättre förståelse om Kendo och om mig själv. Värdefull! Det gör mig värm i hjärtat!

Tack Japan för den här gången!
すぐにもう一度会いましょう!

/Sudi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *