Smak av Highschool Kendo!

Hej igen!

De senaste tre dagarna (torsdag, fredag, lördag) har varit fyllda med kendoträning på olika skolor och universitet tillsammans med riktigt duktiga studenter.

I torsdags besökte vi Omiya Higashi Highschool i Saitama där vi fick uppleva riktigt kvalitativ och energisk kendoträning tillsammans med gymnasieeleverna.

När vi kom hälsade de oss välkoma med bugningar och hälsningar varpå träningen drog igång i full spirit. Under uchikomi-övningarna tränade vi i grupper om tre och de som väntade på sin tur hejade friskt på de som gjorde övningarna. Därefter var det ji-geiko först med eleverna och sen med Tsusaka sensei och den assisterande tränaren Atsuko-san inför hela dojon. Träningen avslutades med att vi fick gå två lagmatcher mot eleverna och det är skribentens åsikt att alla gjorde bra ifrån sig. Vi var alla imponerade av detta träningspass på Omiya Higashi, kanske främst på grund av den sköna stämningen som dominerade inte bara under träningspasset utan både före och efter också. Eleverna var nyfikna och hjälpsamma och de var riktigt snabba och skickliga i sin kendo.

På fredagskvällen tränade vi på Waseda university med Takekoshi sensei som besökte Stockholm och Visby förra året, och på lördagsförmiddagen tränade vi på Tokyo Keizai University med Kurihara sensei som är herdersinstruktör och även här fick vi gå matcher, denna gång med universitetsstudenter. Vi var överens om att detta var den varmaste träningen hittills vilket kanske inte är så konstigt eftersom det var 36 grader ute och återigen hade vi ingen air-conditioner i dojon (ja, vi tjatar om värmen här och kommer förmodligen fortsätta med det eftersom temperaturen och luftfuktigheten får det att kännas som i en bastu). Sammanfattningsvis kan man säga att det har varit en rolig, intressant och kanske något annorlunda upplevelse för oss att träna med supersnabba studenter och det är något vi önskar vore möjligt att göra oftare.

Omiya Higashi Highschool
Tokyo Keizai University
Middag med Takekoshi sensei